
-Yakıt: Doğal UO2
-Soğutucu: Ağır Su(hidrojenin döteryum izotopundan oluşan su)
-Moderatör: Ağır Su
Basınçlı ağır su reaktörleri yaygın olarak “CANDU” olarak bilinir. Bunun sebebi ise Kanada tarafından geliştirilmesidir.(CANadian Deuterium Uranium)
CANDU, temel olarak reaktör ve türbin adalarından oluşur. Reaktör, kaladriya kazanının içinde bulunmaktadır. Kaladriya kazanı büyük silindir şeklinde bir tanktır. Bu kazanın içi yavaşlatıcı olarak da kullanılan ağır su ile doludur. Ayrıca içerisinden uzun borular şeklinde yakıt(basınç) kanalları yerleştirilmiştir. Bunların içinde yakıt demetleri konulur. Buradaki amaç ağır suyun kaynamasını engellemek için basıncı yükseltmektir. (Yaklaşık atmosfer basıncının 100 katı basınç altında). Bu işlemin bir benzeri PWR(Basınçlı Su Reaktörü)`de de gerçekleştiği için CANDU`larda bir çeşit basınçlı su reaktörüdür.
Ağır su, belirli bir hız ile yakıt kanallarına gider ve yakıtta açığa çıkan enerji nedeniyle ısınmaktadır. Soğutucu olarak kullanılan ağır suyun yakıt kanalına giriş sıcaklığı 266˚C ve çıkış sıcaklığı ise 312˚C. Buradan da doğruca buhar üreteçlerine pompalanır. Buhar üretecine enerjisini bırakan ağır su(soğutucu suyu) başka bir kanal vasıtasıyla ters yönden tekrar basınç kanallarına gönderilir. Buharlaşmış olan ikinci döngü suyu ise elektrik üretimini sağlamak amacıyla türbin odasına gider.
Basınçlı Ağır Su Reaktörlerinin Avantajları Ve Dezavantajları:
Avantajları:
-Reaktörde doğal uranyum ve diğer herhangi bir yakıt kullanılabilir.
-Çalışır durumda iken yakıt yüklemesi yapılabilir.
-Ağır su mükemmel bir yavaşlatıcıdır.(Moderatör)
…
Dezavantajları:
-Ağır su maliyetlidir.
-Birinci soğutma devresinde basınç oldukça yüksektir.
-Reaktörde büyük bir kalp vardır.
-Yakıt yükleme sırasında ağır su kaybı olmaması için sistem sızdırmazlığının sağlanması lazımdır.