Yazılım

Kodlama Bilmek Niçin Önemlidir?

Kaynak kodu, bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi talimattır. Kodlama olmadan bilgisayarlar, tam anlamıyla hiçbir şey yapamaz ve işe yaramazlardı. Bilgisayarların özgür iradesi yoktur, bu yüzden açık bir talimat olmadan, sadece sofistike metal parçalarıdır.

Bilgisayarla yaptığımız işleri düşünelim. Google’da bir şey aramak, bir word belgesi yazmak, akıllı telefonumuzdan bilgisayara fotoğraf almak, bir yere ödeme yapmak, Netflix’ten bir film izlemek… Tüm bu uygulamalar kodla yazılan yazılımlar sayesinde gerçekleşen eylemlerdir. Bunların yanında tıp, uzay havacılık, muhasebe, kısaca hayatın her alanında var olduklarını da bilmeliyiz.

 

Kodlama Bilmenin Getirdiği Avantajlar

  • Verim ve Üretkenlik

Bilgisayarlar hakkında bu kadar harika olan şey, bizim için sıkıcı ve tekrarlayan görevler yapma konusunda harika olmalarıdır. Asla yorulmazlar, işlerinin ne kadar sıkıcı olduğundan asla şikayet etmezler ve asla hata yapmazlar. Bu nedenle, kendi programlarınızı yazarak bir bilgisayarın gücünden yararlanmak, zamanınızı daha üretken ve mantıklı görevlere harcamanıza izin verir.

Çoğu zaman işteki görevler en azından bazıları tekrarlayıcıdır. Onları her gün yaparsınız. E-postalarınız arasında sıralama yapar, birkaç rapor gönderir ve dosyalarınızı ve belgelerinizi yönetirsiniz. Eğer 20 dosyayı manuel olarak yeniden adlandırmak zorunda kalmayasaydık ve her sabah işe geldiğinizde e-postalarınızı doğru klasörlerde bulsaydık daha iyi olmaz mıydı? Ve tüm gereken birkaç satır kod!

Otomasyon ile ilgili daha detaylı bilgi için 3 adet link bırakıyorum:

  • https://medium.com/better-programming/4-basic-python-tips-to-automate-your-workflow-befabe140b83
  • https://www.reddit.com/r/Python/comments/308ucq/how_do_you_use_python_to_automate_tasks_in_life/
  • https://www.udemy.com/course/automate/

Kısacası: bazı temel programlama becerileri ile az hatalı şekilde daha kısa sürede daha iyi bir iş çıkarırsınız.

  • Sorun Çözme ve Düşünme Beverilerini Geliştirme

Kodlama problemleri çözmekle ilgilidir. Bilgisayar programları yazmanın özü budur. Programlamayı öğrenmek sadece size teknik beceri kazandırmaz. Size işinize yaklaşmanın yepyeni bir yolunu öğretir. Örneğin işinizi düşünün. Muhtemelen cevaplamak için sorularınız ve çözmeniz gereken sorunlar var olabilir. Sorunların yapılandırılmış bir şekilde nasıl çözüleceğini bilmek hayatınızı kolaylaştırır. Kodlamayı neden öğrendiğini düşünürken dikkate alınması gereken iyi bir nokta.

  • Yaratıcılık ile Teknik Bilginin Birleştirildiği Uçsuz Bucaksız Deniz

Teknik ve yaratıcı becerilerinizi programlamada olduğu gibi sorunsuz bir şekilde bir araya getirebileceğiniz çok fazla alan veya endüstri yok. Hayal gücünüz ve teknik bilginiz varsa, yapacaklarınız size keyif verecektir. Her ikisinde de başarılıysanız önünüze birçok fırsatların çıkacağı aşikar. Kodlama, sorunları tanımlamak ve yeni yollarla çözmekle ilgili olduğundan, günlük olarak yeni çözümler geliştirirken kendinizi bulacaksınız.

  • Kendi İşverenin Olma Şansı

Kodlamanın nasıl yapılacağını bilmek, yeni teknoloji becerilerinize dayanarak kendi işinizi kurmanız için size çok fazla fırsat sunar, örneğin:

Çevrimiçi yayın oluşturma
Online mağaza kurma
Kendi web tasarım ajansınızı kurma
Mobil uygulamalar oluşturma
Online kodlama kursları ve özel ders verme
Web sitenizdeki ürünleri inceleme ve reklam geliri elde etme
Medya için lisans satma, ör. profesyonel bir fotoğrafçı olarak
Seçenekler neredeyse sınırsız. Ve daha da iyisi, tüm bu alanlar için çevrimiçi olarak çok fazla talep olması.

Burada ihtiyaç olan, iyi bir plan. Neyi başarmak istediğinizi öğrenilmesi öğrenmeniz gereken araçların bulunması ve biraz gayret bunu başarmaya yardımcı olacaktır.

  • Özgürlük ve Esneklik

Bu kısım üstteki maddeyle ilişkili. Belirli ve katı çalışma saatlerini bir kenara bırakmak, istediğin yerde ve zamanda işini yapabilmek şahsen son derece görkemli bulduğum bir bölüm. Güzel, ferah bir kamp sırasında, yurt dışı seyahatlerinde özetle nerede olmak istiyorsanız orada notebookunuzu açıp, kodunuzu yazıp işinize devam edebilmek imrenilmeyi hak ediyor. Ayrıca stresten uzak bir yaşam sağladığı için minnettar olunabilecek bir sistem.

Yazıya son verirken kapanış olarak şunu hatırlatayım, “Kodlama eğlencelidir, her yaştan herkes öğrenebilir”.

Etiketler

Doğanay YILMAZ

Teknolojiye ve onun gelişimine hayran, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Mühendis Gelişim Topluluğu tüm faaliyetlerini gönüllü olarak sürdürmektedir.Lütfen bize destek olmak için reklam engelleyicinizi kapatın.